Ahad, 5 April 2009

'AKU CANTIK TAK??'

zaman sekolah sememang zaman yang sukar dilupakan....kenakalan yang menebal dalam diri kebanyakan remaja sekolah memang sukar dibendung....terutamanya di alam sekolah menengah....

sewaktu aku berusia 13 tahun...aku belajar dalam sebuah kelas tingkatan satu yang rata-rata penghuninya perangai macam hantu....hari-hari seolah berada di zoo kerana tahap kebisingan yang tinggi...namun...kelas itu cukup bermakna buat aku...kerana bermula di situlah aku mengorak langkah menuju ke menara gading.Suatu hari...cikgu bahasa inggeris memanggil aku bertemunya di bilik guru....dia meminta aku memilih satu teks untuk 'choral speaking' sempena English Day...dan aku memilih tajuk 'billy oh billy'.....dia meminta aku membantunya melatih rakan-rakan untuk pertandingan choral speaking antara kelas nanti...belum sempat kami sekelas berlatih....teacher dah mula sakit mahu bersalin...kesudahannya dia bercuti bersalin lah jawabnya....hendak tak hendak....aku dan adik kembar ku mengambil keputusan untuk melatih kawan-kawan sekelas agar bersama-sama memastikan kelas kami berjaya mendapat tempat. melatih kawan-kawan dalam kelas tingkatan satu ini sememangnya mencabar.....

waktu masa bahasa inggeris, kami berdua sedaya upaya mengajak rakan-rakan berkumpul dan membuat barisan....aduhai...tuhan saja yang tahu bagaimana kerenah mereka....namun, aku gembira kerana rakan-rakan seringkali menganggap kami berdua sebagai pemimpin...walaupun hakikatnya aku tak punya bakat memimpin lansung....sedang berlatih 'choral speaking'...tiba-tiba seorang rakan sekelas menghampiri aku....lantas tersenyum sambil berkata



'kau memang cantik...ya...cantik'..... Aku kaget...
'kau ni kenapa aizat?'.... jawab aku bingung...aizat pula terus berlalu pergi....

'gilo ape' .....hati kecil ku mengomel.....


Kemudian seorang teman datang menghampiri ku sambil ketawa terbahak-bahak....dan aku bertambah bingung.....dia kemudian menarik sekeping nota bersaiz A4 yang di tampal dibelakang tudung ku.....sambil menghulurkan nota itu kepada ku dia berkata....
'nah...sape punya keje la nih'.....

Saat membaca apa yg tertulis di situ....aku pun tergelak juga....di atas kertas putih itu tertulis dengan pen dakwat bewarna merah...

'AKU CANTIK TAK???'


..haha...patutlah si aizat ni cakap macam tu....sengaja dia mahu main-main kan aku....nasib baik jugalah aku cool saja ketika dia bercakap tadi...

'huh....sape punya kerja la nih....sungguh kurang sopan..'....mungkin ada yang tak puas hati kerana aku asyik menyuruh mereka berlatih saja setiap kali tiba waktu bahasa inggeris...

Kemudian kami semua sambung berlatih....walaupun tanpa sekali pun dibimbing oleh teacher yang sedang berehat cuti bersalin.....semangat kami tak pernah luntur...perjuangan masih belum selesai...pantang menyerah sebelum berjuang...chewaahh!!

Hari pertandingan telah tiba...masing-masing cuba untuk buat yang terbaik...adik aku pula jadi 'canductor' untuk choral speaking....semua mata tertumpu ke arahnya sewaktu tiba giliran kelas aku di atas pentas.....alhamdulillah....rakan-rakan sekelas yang lain buat dengan baik sekali.....kelas kami tidak ditemani guru pembimbing....jadi kekuatan cuma dikumpul berasaskan semangat setiakawan......dan akhirnya keputusan diumumkan....
jeng...jeng...jeng.....


'and the first place goes to.....1A3 class.....
'hooooreyyyyy'...kami semua bersorak keriangan,..

tak sia-sia kami berusaha bersama....akhirnya membuahkan
hasil.....

teacher kembali bekerja setelah sekian lama bercuti....teacher bertanya pada hari pertama dia kembali mengajar....

how was your choral speaking competition? soalnya
'we got first place teacher'....jawab
kami.....
'owh really?'....teacher seolah tidak percaya...dan
kemudian tersenyum bangga....



Aku pula sekadar tersenyum di situ...puas

27 ulasan:

nazri.sensei berkata...

err..
cam pnah ku buat j masa muda2 dulu..

Isha_Abama berkata...

wah kecik2 dah ada bakat memimpin baguslah sifat mcmtulah yg kita mahu.tahniah dahulu tahniah sekarang......puan sri

Iliana berkata...

saya suka tengok pertandingan choral speaking..tapi, tak suka masuk pertandingan choral speaking hehe ;p

Permata Nusantara berkata...

nazri sensei,

ya...rasanya setiap org pernah masuk pertandingan 'choral speaking'...tipulah kalau kamu tak pernah masuk kan...hehe...tp sayang sekali..di maktab dulu rasanya tak ada kan pertandingan ini...sedih sekali....=(

Permata Nusantara berkata...

isha_abama@abahMak

kecil2 cili padi...ngeh3

p/s:wah...mak sudah pandai memberi komen ya..hehe

Permata Nusantara berkata...

iliana,

choral speaking melibatkan satu group yang ramai ahlinya...macam2 fesyen perangai ada..hehe...lg2 tiada guru pembimbing...tp sebab semangat pertama kali nk masuk choral speaking..tu yg paksa juga kawan2 berlatih....tapi if skrg..mmg sy pun tak join lah...sama mcm kamu...tengok sahaja....(^_^)

nazri.sensei berkata...

wan..
rasanya ada la masa kat maktab dulu..
buat kat dataran 3M..
di malam hari..hehe..
tiap kelas masa tu ada masuk..
mungkin kamu sudah lupa kot..
hehe...cuba ingat balik..

Permata Nusantara berkata...

nazri sensei,

owh...ya nazri, mungkin juga aku terlupa...maaf ya..hehe..terlalu byk aktiviti ketika di maktab dahulu....lupa jadinya..ini kah tanda diri sudah meningkat tua...aduhh...

p/s: ada tak tips2 untuk kuat daya ingatan....

Crywolf berkata...

u end the entry with these word "...dan
kemudian tersenyum bangga...."

i wonder ko tersenyum bangga atas faktor yg mane 1

wakakkakakka...juz kidding...but i still made some point ryt...haha

Permata Nusantara berkata...

crywolf,

haha...adakah kau bermaksud u wonder dengan faktor berjaya melatih rakan2 atau pun tajuk entri ini....hehe..eh..apa aku cakap nih...(*_@)

mywanfai berkata...

budak tu cakap cik permata nusantara cantik sebab ada parut eksiden kat pipi kot... uhuhu...

Permata Nusantara berkata...

mywanfai,

yalah kot..hehe..if org lain parut jerawat...tp permata nusantara parut kemalangan.....parut kenangan tu...tak pernah kesal dengan kewujudan parut kecil itu....sebagai peringatan supaya selalu beringat....(^_^)

SangMentari berkata...

Ingat kembali zaman sekolah dulu. Pernah juga masuk choral speaking ni, tapi tak pernah menang. Rindu zaman-zaman itu.

p/s Banyak sangat makan mami barangkali.. sebab itu kamu lekas lupa, bukan sudah tua.

Permata Nusantara berkata...

sangmentari...

biasalah sangmentari...adat pertandingan pasti ada yang kalah dan menang kan...yang penting ialah pengalaman itu sendiri....

p/s: tapi kamu juga byk makan mamee..tapi kuat daya ingatan...mungkinkah sbb selalu juga mkn tempe...heeeee (^_^)... (mak sy selalu ckp org jowo pandai sbb mkn tempe...hehe)...jgn marah ya sangmentari..nnti cepat tua....(^_^)

fiQ gurLz berkata...

hurmmm....awk mmg chantek....ngeee~

DAMAI berkata...

salam buat kamu yang cantik...subhanallah ^^

wah,kamu juga seperti sang mentari ya..ada kembar...bestnyeeeeeeeeeeeee....teringin nak ada kembar ( which is now impossible ^^ )...tapi selalu dan selalu dan selalu berharap agar satu hari nanti Damai akan dikurniakan anak kembar...ameen ^^

Permata Nusantara berkata...

fiQ,

penyataan umum tu...hehe....(^_^)..bila nk update blog kamu..bersawang sudah...heee

Permata Nusantara berkata...

salam damai...

hehe..ya..sy punya kembar..sama seperti sangmentari juga....terasa sgt beruntung dilahirkan sebagai sepasang kembar...apatah lg org yg paling seronok ialah ibu dan ayah itu sendiri...(^_^)....

sy doakan damai juga bakal mendapat anak kembar nanti..ameen...stp yg membaca mendoakannya....insyaallah...dan saya juga berharap mendapat anak kembar suatu hari nanti...ameen...(^_^)

TeNgKu JoHaRi berkata...

salam.salam ziarah n slamat kenal.wah tahniah mnang
hoho
nway i like ur smile
manis
hehehe

ajaa~ berkata...

aie..
salam singgah..
memg chumel pun..

Permata Nusantara berkata...

Tengku Johari & ajaa~

Selamat datang ke sini dan salam kenal juga ya....(^_^)

myzira berkata...

cik permata,
kan mmg ada petndingan choral speaking kat maktab.. yg kelas we all buat pasal unit S tu.. we all menang ye... mungkin cik permata tk ingt sbb kelas cik permata tak menang......heeeeeeeeee..layaaan~

Permata Nusantara berkata...

myzira,

owh ya..permata nusantara sudah teringat kembali...hehe...kelas bimasakti menang kan malam itu...tapi tak mengapa lah buat musytari..kerana 2 tahun berturut2 menerima anugerah kelas terbaik untuk subjek add math...hehe...(^_^)

Ami Farhani MNA berkata...

Wah, tahniah saya ucapkan walaupun setelah 10 tahun kemenangan itu..huhu.
Berbaloilah walaupun sampai dipermainkan masa latihan..haha ada juga budak buat nakal macam tu, tak terfikir pula..menarik jugak~

p/s: kamu memang cantik barangkali ^_^

MDFarid berkata...

Salam...

Saya rasa boring dan bosan bila ada choral speaking..jadi tak tahu nak buat apa. Mujurlah keterpaksaan itu sudah berlalu beberapa tahun yang lalu.

Permata Nusantara berkata...

ami farhani,

walaupun sudah 10tahun berlalu..masih segar dlm ingatan peristiwa gembira itu walaupun dipermainkan sekejap....(^_^)..tapi tak mengapalah..hehe!

MD Farid,

oh..ini ibnurashidi ya? sy rasa mungkin ada cara untuk menghilangkan rasa bosan kamu itu...iaitu dgn menganjurkan pertandingan choral speaking dlm bahasa arab pula...hehe..pasti byk penyertaan....manalah tahu boleh merapatkn lg hubungan sesama rakan di mesir sana...(^_^)

mywanfai berkata...

eh bila nak update blog daaaa...

Catat Ulasan