Isnin, 20 April 2009

Cerita Saya....

Entri ini ku tulis sebagai peristiwa yang aku tak mahu lupa....lebih-lebih lagi pengalaman pagi tadi yang aku rasa agak lucu melihat telatah emilyn dan eimran ke sekolah.... sekadar contengan........

2 hari lalu...18 April 2009

Pergi ke Jusco AU2 di Setiawangsa...berjalan-jalan di situ bersama kak epit dan kak akmar dan anak-anak saudara....sempat membeli 'Tako Tao Takoyaki'...saya pun tak tahu sangat makanan apakah ini...tapi cuba saja lah..beli dua jenis...satu chicken ham...dan satu lagi 'unagi'....cuba rasa satu 'unagi'....kongsi dengan emilyn...


'sedap la mama' kata emilyn kepada kakak
....saya pula rasa chicken ham lagi sedap dari unagi...hehe....tapi semalam kak akmar cakap....

'nak tahu tak unagi tu apa'
saya pun dah mula tak sedap hati.....

'unagi tu apa'...soal saya kembali...


'unagi tu belut' jawab nya sambil menahan tawa....


'hah..ye ke...adehhh...' saya rasa cam nak termuntah pulak..
haha...rupa-rupanya kak epit dah tahu..patut la dia senyap saja..huh! perlu lebih berhati-hati di lain hari.....(^_^)



Hari ini - 20 April 2009

7.35 a.m - Sekolah Islam Adni, Kuala Lumpur


bawa dua orang anak saudara, emilyn dan eimran masuk ke kawasan sekolah....masing-masing darjah satu dan tadika..mama emilyn sudah berpesan minta belikan buku tulis untuk emilyn sebelum masuk ke kelas....eimran pula tak mahu masuk kelas dahulu


'eimran nak ikut pegi book shop'......kata eimran....
bertiga kami ke bookshop....tapi tiba di situ...tertulis jam 8 baru dibuka...kesudahannya hantar emilyn dahulu ke kelas...eimran pula sibuk mengekor dari belakang....bersemangat menarik dan menggalas beg sekolah turun naik tangga....selesai meletakkan beg sekolah...emilyn kata ada morning assembly....bila tanya di mana....emilyn kata dia tahu tempatnya....bila turun ke bawah....ditanya sekali lagi...emilyn kata tidak tahu...aduh..gawat nih.....tiba-tiba emilyn bersuara

'mak chik, melin tahu...melin ikut kawan'....


'mana kawan emilyn?' soal saya....


'nih dia' jawab emilyn tersengih sambil menunjuk ke arah kawannya.....


'oh...ok...melin pergi dulu...nanti mak chik letak buku tulis atas meja emilyn ok?' ujar saya.....


'ok' balas emilyn dan berlalu pergi.....


'adik kelas adik pula dekat mana'.....soal saya pada eimran....
loceng kebetulan berbunyi...tepat jam 8 pagi...

'dekat situ' jawab eimran
sambil berlari....kasutnya diletakkan di rak kasut....kamudian menuju ke sebuah kelas tadika.....eimran masuk ke dalam kelas dan segera duduk....

'ahmad where is your salam....' soal cikgu.....
tapi eimran asyik melayan rakan-rakannya.....

'ahmad...ahmad....' suara-suara kecil kanak-kanak memanggil eimran...(namanya Ahmad Eimran)...
saya letakkan beg sekolah nya di sisi kerusi....

'mak chik, beg adik letak dekat situ...' pintanya....
saya letakkan beg eimran di sebuah rak...sempat eimran menoleh....saya melambai...

'mak chik balik dulu...nanti balik tok wan dengan wan ambil ok....bye'
eimran mengangguk kecil...kemudian saya ke kedai buku....membeli buku tulis untuk emilyn....saya siap-siap tuliskan namanya di buku itu seperti di pesan oleh kakak....kemudian pergi ke kelas emilyn dan meletakkannya di atas meja emilyn.....(itupun setelah sesat mencari semula kelas....hehe).....selesai semuanya....saya turun ke tempat letak kereta....

p/s: hari brikutnya nanti pasti wan pun pening mana satu kelas emilyn...hehe..


10.30 a.m - Hentian Pudu Raya

tiket bus di tangan tertera 'KL-JB 12.00pm......sekilas menjeling jam di tangan....pukul 10.33 a.m...deras menaiki anak-anak tangga.....dengan harapan dapat menaiki bas awal dari yang sepatutnya....tiba di kaunter pertanyaan bas transnasional....tertulis bas ke JB jam 10.30 a.m di plattform 10...segera berlari turun...bas sudah mulai bergerak....aduh...masih punya peluang lagi....walau sudah sampai bas itu ke petaling street pun akan ku kejar..(haha..ni memang menipu la kan!!)...tiba di pintu bas dan pak cik driver pun memberhentikan bas....pintu bas dibuka...


'pak cik ada seat kosong tak...tiket saya jam 12 tengahari....'....soal saya....


'ada..naik lah' balasnya.....
tiba di Skudai jam 3.00 petang.....setelah terlena untuk separuh perjalanan...heheh!

14 ulasan:

nazri.sensei berkata...

hoho..
train jadik ibu ye..^ ^

nooreena berkata...

Dah lama tak tengok melin dan eimran.. n hannah juga. Mesti dah besar dah. Huhu. Dulu selalu dengar cerita live daripada makcik Qa tentang mereka. Sekarang sudah up sedikit.. secara maya. ;)

Permata Nusantara berkata...

nazri.sensei,

dah jadi ibu pun...hehe...tapi ibu saudara je la...kepada 5 orang anak-anak kecil yang sangat comel...(^_^)



n0oreena,

sekarang pun erin boleh tahu cerita tentang mereka...ya2...coretan maya ini tiada sempadannya....hihi....(^_~)

wak tempang berkata...

ni bukan "cerita saya" tp "cerita ank sdara sy"

ni dh prepare jd ayh, bese ayh hntr ank ke skolah. hehe

tp ok r, perbykkn skill pnjgaan ank2. babai

Permata Nusantara berkata...

wak tempang,

ya lah...sy tolong ceritakan....hehe..wah...sudah redi jadi ayah ya.....mana kad jemputannya....hehe (^_^)

myzira berkata...

milyn n eimran yg comel.. balik 10 hari lagi maksu nak buli!... hikhikhik~

Permata Nusantara berkata...

maksu,

makchik ada 3 minggu lagi di sini......(^_^)

Iliana berkata...

comelnya baca cerita ni..nama pun kiut..owhh~ keluarga saya dah lama tidak ada budak kecil..aqilah je seorang..yang itu la yang direbutkan..kesian pula~

selamat menjadi makcik yang berjaya V(^_^)V

SangMentari berkata...

Tetiba jadi sayu baca cerita kamu ini, Permata Nusantara.

nooreena berkata...

Tiada sempadan: OK. Jangan tiada batasan. Ngeri den mendengornye! :D

All the best untuk final exam k. Saya rindu nak study pulun, jawab exam dan dapat ucapan selamat maju jaya daripada kawan-kawan. Huk!

Permata Nusantara berkata...

iliana,
oh...mesti aqilah itu menjadi mangsa cubitan sepupu-sepupunya...hehe...

sangmentari,
ya...kamu paling sayu membaca bahagian terakhir entri ini...hehe....gelombang itu sampai ya kepada kamu.... (^_^)..nostalgia ya....

nooreena,
all da best to u juga erin...(^_^)

Wafa berkata...

permata..
Tima kasih byk2 tolong antar kenit berdua tu ke sekolah... pas ni senang nak apply jadik cikgu kat situ dah tau selok belok kawasan sekolah..

myzira..
Cepat sikit balik.. senang mama milyn nak gi outstation tempat lain pulak..hu..hu

Permata Nusantara berkata...

kak wafa,
ya2...hari tu pun dah cuba hafal selok belok sekolah..hehe....nanti saya submit resume.....fuh~betulkah???

Faridrashidi berkata...

Salam,

Semoga apa yg dilakukan ada manfaatnya..

Catat Ulasan