Rabu, 25 Februari 2009

Pink Untuk Apa?

Kalau kamu punya anak perempuan yang masih kecil…kamu ingin belikan nya baju warna pink atau warna yang lain?

Sudah pasti ramai yang memilih pink..terutamanya bagi si ibu…..namun, tidak dinafikan warna-warna lain turut menjadi pilihan...warna pink bagi diri saya mampu menzahirkan rasa kasih sayang….melambangkan kelembutan…sesuai dengan ciri-ciri kewanitaan itu sendiri yang secara semulajadinya Tuhan menciptakannya memiliki sifat lemah-lembut dari sudut tingkah laku…tutur bicara….dan seumpamanya…Bukan setakat itu..malah si ibu juga sanggup berhabis wang untuk menghias bilik anak perempuannya dengan memilih pink sebagai warna tema kerana warna itu mampu menzahirkan perasaan kasih si ibu kepada anak nya…dalam erti kata yang lain…pink itu warna kasih sayang...


Cuba fikirkan sebentar ya, mengapa Segala macam produk untuk kanak-kanak perempuan hari ini kebanyakannya bewarna pink? (warna lain banyak juga tetapi warna pink seringkali mendapat tempat utama dan mampu menarik perhatian kanak-kanak perempuan) Warna pink bagi saya turut menzahirkan keriangan dan keseronokan…sebab itu mereka sukakan warna pink, malah anak-anak saudara saya turut berebut barang mainan atau pun apa-apa barang yang bewarna pink…jika ada warna biru dan pink…masing-masing cuba mendapatkan barang yang bewarna pink itu terlebih dahulu…Warna pink bagi saya mampu memupuk sifat kelembutan pada diri kanak-kanak itu sendiri sejak dari kecil….seperti kata pepatah ‘ melentur buluh biarlah dari rebungnya’….takkan bila sudah dewasa baru mahu memupuk sifat-sifat itu kan? Pasti sudah terlambat mungkin...


Selain itu, pink juga menampakkan sesorang itu nampak lebih feminin dan kasual… mengapa dia memakai pakaian atau memiliki barangan bewarna pink, kerana dia memiliki sifat kelembutan dalam diri… walaupun ada yang beranggapan pink itu melambangkan ‘nafsu’…walaupun ianya adalah fakta,tetapi itu bukanlah perkara penting yang perlu diketengahkan…kerana nafsu bukan lah kuantiti fizik yang boleh diukur..Warna Pink tidak pernah dikaitkan dengan apa-apa isu yang melibatkan keganasan ataupun seumpamanya... malah warna ini dijadikan warna tema oleh sesetengah pihak untuk menarik sokongan dalam membanteras isu buli di kalangan remaja mahu pun kanak-kanak...warna pink amat bersesuaian dengan objektif untuk mewujudkan sikap berlembut dan rasa kasih sayang sesama manusia...hah! jelas bukan...pink bukan melambangkan nafsu semata-mata.

Bagi kaum lelaki, fesyen pada hari ini tidak menghalang mereka mengenakan pakaian bewarna pink. Homoseksual? Pedulikan saja…’as long as u feel confident and comfortable’….jangan risau tentang penampilan anda…terdapat pelbagai ton warna pink bagi rekabentuk pakaian yang sesuai untuk lelaki di luar sana…(^_^)


9 ulasan:

aQMa berkata...

wahhh
bgs2
sgt sesai ngn tajuk psm ama
isu yg hangat diperkatakan skunk
bkan dikalangan dak2 shj,dikalangn remaja jg
mak budak pun ada
hiiii
tq tiqa.......

Permata Nusantara berkata...

aQMa,
owh...kaum ibu sebenarnya yg mengajar anaknya menyukai warna pink...'melentur buluh biarlah dari rebungnya' kan?

p/s:Gud luck ya PSM...heee(^_~)

SangMentari berkata...

'melentur buluh biarlah dari rebungnya'
Saya suka ungkapan ini. Didiklah anak-anak dengan warna ketenangan. Semenjak dari kecil. Tapi, kalau lelaki, adakah perlu dibelikan sepasang kasut berwarna pink? haha

Permata Nusantara berkata...

Adeh SangMentari, jika anak lelaki usah la dibelikan kasut bewarna pink...mungkin biru sesuai untuk menzahirkan rasa kasih ibu kepada anak lelaki...biru juga dikaitkan dengan sifat kelembutan mungkin.... (^_^)

e-leeyana berkata...

salam permata nusantara..

wahhh..topik pink di sini ya. pink dengan wanita memang tak dapat nak dipisahkan. manakala biru dengan lelaki juga tak dapat nak dipisahkan. dulu, saya tak suka warna pink. sekarang dah terbalik, aduh, nampak sangat tak boleh nak lari dari hakikat..

apa pun, jika lelaki nak mencuba warna pink, biar la pink lembut ya, bukan pink terang semacam. kalau itu, perempuan pun boleh pengsan hehe

Permata Nusantara berkata...

e-leeyana,
perempuan itu lembut, pink itu juga melambangkan kelembutan...sudah tentu sy setuju dgn kamu 'pink dgn wanita mmg tak dapat dipisahkan'...(^_^)

Ya...lelaki perlu mengenakan ton warna pink yang sesuai...jika tidak..lain jadinya...hehe

Wafa berkata...

Wah..rasanya ini isu yang out of the box.. konsep yang lain sikit dari puisi..hu..hu..

btw.. i love pink.. my laptop pink.. my new sony camera also pink..my mp3 player pun pink..nak guna pencil box pink takut tertukar dengan my little girl pulak...ahaks..

Org pink ni.. luar jer lembut..dalam panassss... x tau la..tapi i cool jer.. hehehe..perasantan..!!

mywanfai berkata...

aku suka hitam!

Permata Nusantara berkata...

kak wafa,
haishh...suka kaler pink mengalahkn ur little girl emilyn,haha...nanti boleh la tuka warna kete ye....biar swift tu jadi kaler pink....hehe.

p/s:owh,sy sudah beli sepasang kain kurung batik indonesia bewarna pink....untuk di pakai di perlis nanti...jgn jeles ya...heeee

Mywanfai,
owh...warna hitam kebiasaanya org yg tegas....dan mahu sentiasa kelihatan confident....(^_^)

Catat Ulasan